Skip to content
Dine stamdata
Når du udfylder stamdata, bliver din profil synlig for de andre StartUp Club-medlemmer.
+45

Consultant Date Timeslot

Oblima

Oblima vil gøre rettigheder overskuelige med kunstig intelligens

Læs, hvordan Jakob vil udvikle branchen, så det bliver lettere at beskytte sine varemærke- og designrettigheder i hele verden

Det kan være et stort arbejde at sikre og håndtere sine rettigheder. Det vil iværksættervirksomheden Oblima, der har base i Aalborg, gøre nemmere.

Såkaldt immaterialret - internationalt kendt som intellectual property - er en stor branche på tværs af landegrænser og myndigheder. Der kan således være meget arbejde bag at registrere bare et enkelt varemærke i forskellige lande - og ikke mindst, når det så omhandler flere hundrede eller tusinde af slagsen.

- Vi skal i Vesten leve af at være et videnssamfund. Der duer det ikke, at der er for stor en barriere i at få beskyttet sine immaterielle rettigheder. Vi ved, at små virksomheder, der skal lægge mange tusinde kroner for at registrere og administrere rettigheder, nedprioriterer det. Den udfordring vil vi afhjælpe, fortæller direktør Jakob Andersen fra Oblima.

For dyrt og besværligt

Den aalborgensiske startup-virksomhed vil altså afhjælpe de besværlige og dyre dele af markedet gennem deres platform, der kan hjælpe både virksomhederne selv og deres jurister med at få overblik og indsigt i de forskellige varemærker, som en virksomhed sidder med.

Det gør man ved at give et overskueligt værktøj til at håndtere og holde styr på varemærker og design i hele verden.

- Branchen er kendetegnet ved, at virksomheder ofte skal have beskyttelse mange steder. Måske har man 10 forskellige varemærker, som bruges i 20 lande, hvilket i værste tilfælde bliver 200 registreringer, man skal have styr på. Det kræver et stort, administrativt setup for mange virksomheder og kan ende med at blive enormt dyrt, forklarer iværksætteren.

- Det vil altid koste penge, men det kan ikke passe, at det skal være svært og dyrt. Det skal være nemmere og tilgængeligt at beskytte de her ting, tilføjer han.

InnoBooster skal give ekstra lag

Jakob Andersen har selv en baggrund som jurist, hvor han arbejdede med beskyttelse og håndhævelse af rettigheder. Dermed har han taget stor indsigt med ind i virksomheden, som han har arbejdet på i to år.

Derudover har en programmør opbygget platformen, mens de har en schweizisk investor i ryggen. På kundesiden har store, etablerede virksomheder også valgt den nordjyske løsning.

- Vores største klient lige nu er en amerikansk Fortune 500-virksomhed med omkring 10.000 varemærkeregistreringer. Vi har også flere danske, børsnoterede virksomheder på platformen. Det siger noget om vigtigheden af at have styr på varemærker og beskyttelse, siger han.

Oblima har på det seneste fået penge til udvikling fra flere sider. De er en del af programmet Innovativ Vækst under Erhvervshus Nordjylland og har fået en såkaldt InnoBooster, som er Innovationsfondens tilskud til udviklingsprojekter.

InnoBoosteren betyder blandt andet, at virksomheden kan arbejde videre med kunstig intelligens.

- Det er et kæmpe skridt. Det gør, at vi reelt kan hjælpe de virksomheder, der gerne vil gøre mere selv, fordi vi kan automatisere en del af det strategiske arbejde, som advokaterne laver i dag. Indtil videre kan vi styre nogle helt praktiske ting, men med den her mulighed kan vi lægge et lag på, så vi kan lære noget om de ting, som virksomhederne gør. Vi kan lave større analyser og hjælpe med at lægge bedre strategier, siger Jakob Andersen.

Iværksætterkonsulenter i StartUp Caféen har vejledt Oblima på deres rejse. Har du også brug for sparring og vejledning så book et møde her

Se flere iværksættercases

Sylvius
For 30-årige Oliver Bruun er der ikke langt fra idé til handling. I dag driver han to succesfulde virksomheder med fokus på den gode gin-oplevelse. Og hans events er efterspurgt i hele landet.
Keramikcaféen
I Aalborg har vi både værksteder, hvor man kan komme uge efter uge og lave sin egen keramik og steder hvor man kan komme ind og male på færdiglavet keramik.
Men hos Keramikcaféen på Samsøgade har de samlet mulighederne for både at lave og male på keramik under ét tag.
Mille billedkunstner
Man hører ofte fra iværksættere, at skolen aldrig rigtigt har sagt dem noget. Nej, de vil meget hellere bruge tid på deres helt store interesse. Præcis sådan havde Mille Berger det, da hun gik i skole.
Hendes helt store interesse var dengang at tegne, og ved at følge nogle alternative veje endte hun ved malerkunsten.
startup-club

C.A. Olesens Gade 4, st. 9000 Aalborg
+45 2520 1510